Niet alleen het inhaleren van sigarettenrook is slecht voor de longen. Ook het opsnuiven van de heerlijke geur van verse popcorn blijkt potentieel gevaarlijk. Een patiŽnt in de VS kampte al lang met ademhalingsmoeilijkheden. Na vele onderzoeken bedacht een dokter zich dat de symptomen wel erg veel leken op die van sommige arbeiders in popcornfabrieken. Toen de arts vroeg of de patiŽnt wellicht iets met popcorn had, bleek die inderdaad tenminste twee zakken magnetronpopcorn per dag te verorberen. Verder had hij de gewoonte om na het poppen in de magnetron eerst eens flink die verse geur op te snuiven.
Die geur komt van de chemische stof diacetyl die in de fabriek wordt toegevoegd voor de door Amerikaanse popcornliefhebbers zo gewaardeerde vette botersmaak. De damp die van verhitte diacetyl komt kan longweefsel aantasten.
De man eet inmiddels al zes maanden geen popcorn meer, en het gaat een stuk beter met hem. De arbeiders in verschillende popcornfabrieken zijn minder gelukkig, velen hebben longklachten en er zijn zelfs al enkele sterfgevallen bekend.