Door een groot tekort aan donororganen zijn chirurgen in Groot-Brittannie genoodzaakt om bij transplantaties ingewanden van drugverslaafden te gebruiken. Ook werden verschillende keren de harten van hartpatiënten getransplanteerd.

Dat meldt de Britse omroep BBC. Tussen 2002 en 2007 zouden transplantatieartsen 450 organen hebben gebruikt van donoren met een geschiedenis als drugsverslaafde. De kwaliteit van de organen lijdt onder een dergelijk verleden en de kans op infecties neemt toe.

Tien keer werd het hart van een hartpatiënt gebruikt bij een transplantatie en veertien maal werden organen gebruikt van verslaafden die overleden aan een overdosis. In 3 procent van de transplantaties tussen 2002 en 2007 werden organen van drugsgebruikers getransplanteerd. Daarbij gaat het om zowel verslaafde junks als om gebruikers van medicijnen.

Het gebrek aan donororganen wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het feit dat steeds minder mensen om het leven komen bij verkeersongevallen, waar de kans op het veiligstellen van gezonde organen relatief groot is.