Het Schipholteam heeft bij een veiligheidscontrole op Schiphol een priester aangehouden voor cocainesmokkel. De man had onder zijn gewaad pakketten met in totaal drie kilo coca´ne verstopt.
"Het is voor het eerst dat we op Schiphol een geestelijke hebben gearresteerd voor drugssmokkel", vertelde woordvoerder Rob Stenacker vrijdag. De priester, die uit Bolivia komt, liep tegen de lamp doordat hij weigerde mee te werken aan een verplichte visitatie. Daarom werd het Schipholtteam (samenwerkingsverband tussen marechaussee en douane) ingeschakeld, meldt Stenacker.
De man gaf aan dat hij uit geloofsovertuiging niet vrijwillig wilde meewerken aan de controle. Hij is volgens eigen zeggen een hoge geestelijke die in Bolivia leiding geeft aan een klooster.
Toen de marechaussee de priester toch controleerde, werd ontdekt dat hij pakketten op zijn benen had geplakt. De priester beweerde dat het om Heilig Zand ging, maar uit onderzoek is gebleken dat de pakketten coca´ne bevatten.

"Steeds vaker worden bijzondere vondsten en smokkelmethodes op de luchthaven ontdekt", zegt Stenacker. "Zo vonden rechercheurs recentelijk onder meer barkrukken en honkbalknuppels vol met drugs. Ook hebben we wel eens drugs achterhaald, die in een uitgeholde bijbel zaten verstopt. We houden dus echt met alles rekening als het om drugssmokkel gaat".