Op de Antillen worden dezelfde examens gemaakt als in Nederland. Maar zes uur later. Om fraude te voorkomen gaan de leerlingen in quarantaine.
De scholieren Donja, Latoya en Lisanne zitten deze week op een hotelkamer met getraliede ramen. De volgende dag maken de leerlingen van het Curaçaose Vespucci College hetzelfde vmbo-eindexamen Duits dat al uren daarvoor in Nederland is afgenomen. Om te voorkomen dat antwoorden vanuit Nederland worden doorgespeeld zijn zes Vespucci-scholieren van de buitenwereld afgesloten. Zonder mobieltjes of laptops, de tassen zijn er bij aankomst in het hotel op doorzocht.
„De ochtendexamens”, zegt examensecretaris Ilona Schutte, „eindigen in Nederland om tien uur. Op Curaçao is het zes uur vroeger, dus vanaf 4 uur ’s nachts zou iemand de antwoorden kunnen doorgeven.” Het lijkt Schutte sterk dat leerlingen dat zouden doen, want ze verspelen er hun examen mee. In de vijf jaar dat eindexamenkandidaten van het Vespucci College in quarantaine worden geplaatst, zijn er nog nooit problemen geweest.