Mannelijke fietsers hebben baat bij een dameszadel zonder ‘neus’. Dat voorkomt de klachten van gevoelloosheid in het kruis en verminderde erecties die het gevolg kunnen zijn van gewone zadels.

Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift The Journal of Sexual Medicine (7 augustus). Het is het eerste onderzoek naar zadels en klachten in de mannelijke genitale zone.

Negentig politieagenten uit vijf grote steden in de Verenigde Staten die beroepshalve met gewone zadels fietsten, hebben voor het onderzoek zes maanden een rond dameszadel uitgetest. Ze werden vooraf en na afloop over hun ervaringen ondervraagd.

Vooraf aan het onderzoek zei 27 procent van de dienders nooit last te hebben van gevoelloosheid in het kruis door het fietsen. Na zes maanden met het dameszadel was dat percentage opgelopen tot 82.

Het dameszadel drukt minder in het kruis en dat verbetert de gevoeligheid van de penis. Ook bevordert het de erectie, zo rapporteerden de dienders. De onderzoekers konden dat laatste met nachtelijke metingen bij de proefpersonen niet bevestigen.

Na afloop van het onderzoek is 97 procent van de politieagenten het dameszadel blijven gebruiken, melden de auteurs. Ze spreken zelf van een ‘landmark study’. "Verandering van zadel verandert de fysiologie."