Had je vroeger een examen dan moest je gewoon goed geleerd hebben - en wie dat niet had en betrapt werd op spieken kreeg een onvoldoende. Maar een school in Australi wil nu toestaan dat bij bepaalde examens juist wl digitaal 'gespiekt' mag worden. Leerlingen van het Presbyterian Ladies' College in Sydney mogen mobieltjes en internet gebruiken. Inmiddels doen negen leerlingen aan de test mee. In eerste instantie gaat het vooral om examens waarbij opstellen moeten worden geschreven of waarbij discussies over een bepaald onderwerp gevoerd moeten worden. En van de examens die de leerlingen moesten afleggen was het houden van een betoog over de I have a dream-toespraak van Martin Luther King. Via internet konden ze meer te weten komen over de inhoud van deze toespraak en met hun mobieltjes mochten ze vrienden bellen om hun opinie over de toespraak te vragen.

De school is begonnen met de proef omdat ze de leerlingen wil voorbereiden op de manier waarop informatie tegenwoordig gevonden wordt. Ook hoopt de school door de proef leerlingen bij te brengen dat juist de hoeveelheid aan informatie die er op internet te vinden is, het noodzakelijk maakt om alles goed te checken op betrouwbaarheid.

De proef is geldt overigens niet voor vakken waarbij de correcte antwoorden online gevonden kunnen worden - denk bijvoorbeeld aan wiskunde.