Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn straffen uitgedeeld voor virtuele diefstal. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt in Nederland.

Een 15-jarige jongen kreeg 200 uur werkstraf opgelegd en twee maanden voorwaardelijke cel; zijn 14-jarige vriendje 160 uur werkstraf en één maand voorwaardelijk. In het vonnis zijn ook bedreiging en mishandeling opgenomen.

De twee minderjarige jongens dwongen in september vorig jaar een jongen van 13 met hun mee naar huis te gaan. Daar werd het slachtoffer geslagen, geschopt en met messen bedreigd.

De verdachten wilden met de mishandelingen bewerkstelligen dat de jongen zijn virtuele bezittingen uit het spel RuneScape zou overboeken. Hij stemde uiteindelijk toe.

De advocaten van de verdachten vonden dat hun cliënten moesten worden vrijgesproken van het stelen van virtuele bezittingen, omdat die volgens hen geen juridisch goed zijn en dus niet gestolen kunnen worden. "Punten in een spelletje zijn niet tastbaar, want ze bevinden zich in een niet-echte wereld. Hoe kun je nou iets uit een niet-echte wereld stelen?"

Tijdens de behandeling van de zaak, twee weken geleden, verwees het Openbaar Ministerie naar het aftappen van elektriciteit. Ook elektriciteit is niet tastbaar, maar het aftappen ervan is wel strafbaar, aldus het OM.

De advocaten van de verdachten vonden dit geen goede vergelijking, omdat je met elektriciteit in de echte wereld iets kunt doen: een lamp aanzetten bijvoorbeeld. En met virtuele goederen kun je in de echte wereld helemaal niets, luidde hun verdediging.

De rechter was het echter wel eens met de vergelijking van het OM.