Historici hebben de oplossing gevonden van het mysterie rond een Braziliaans dorpje waar na de tweede wereldoorlog bijzonder veel tweelingen met blond haar en blauwe ogen zijn geboren. Volgens bewoners werd het dorpje regelmatig bezocht door een Duitse veearts, die niemand minder bleek te zijn dan: Dokter Josef Mengele.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph op basis van het nieuw verschenen boek Mengele: the Angel of Death in South America.

Daarin schrijft de Argentijnse historicus Jorge Camarasa over de tijd dat de gevluchte nazi-arts in Zuid-Amerika woonde. Over deze periode is nog maar weinig bekend.

Camarasa voerde vele gesprekken met de bewoners van Candido Godoi en langzamerhand kwam hij erachter dat Mengele, die zich voordeed als veearts, het dorpje regelmatig bezocht. Ook hield hij, als ‘gewaardeerd man’, zich steeds meer bezig met de behandeling van vrouwen.

Zeer opmerkelijk aan het dorp, dat ongeveer 7.000 inwoners telt, is het aantal tweelingen dat toen geboren werd: een op de vijf, in plaats van het normale een op de tachtig. Mogelijk nog opmerkelijker is de kleur haar (blond) en de kleur ogen (blauw) van de tweelingen.

De Duitse arts, die als bijnaam ‘Engel des doods’ werkte vanaf mei 1943 in het concentratiekamp Auschwitz. Daar werd hij berucht door zijn zeer wrede medische experimenten op tweelingen.

Mengele, in 1979 overleden, is dus volgens Camarasa ook in het kleine dorpje bezig geweest met dit soort praktijken. Het verhaal doet dan ook sterk denken aan de roman Boys from Brazil van Ira Levin, die soortgelijke ideeën en experimenten beschrijft.