Het heeft een grote barst in de zijkant; het kleine donkerbruine ei van Charles Darwin. De bioloog had in totaal zestien eieren meegenomen van zijn reis om de wereld en tot nu toe waren ze allemaal kwijt.

Al die jaren heeft het object in het archief gelegen van de universiteit van Cambridge. Nu is het herontdekt door een gepensioneerde vrijwilliger die een dag in de week eieren rangschikt in de collectie van het zoölogisch museum van de universiteit.

Darwin vond het ei tijdens zijn reis op de HMS Beagle, een onderzoekschip waarmee Darwin om de wereld voer in de negentiende eeuw.

Darwins initialen staan op het bruine ei geschreven. Met een zwarte viltstift in een kriebelig handschrift. De wetenschapper is zelf niet echt voorzichtig met zijn vondst omgegaan. Er zit een grote barst in de zijkant van het ei, volgens onderzoekers omdat het opbergdoosje van Charles Darwin niet groot genoeg was.

"Dat hij hem zelf kapot gemaakt heeft, maakt het helemaal wonderlijk," zegt Mathew Lowe van het Cambridge Museum.

De oorsprong van het ei is inmiddels ook achterhaald. In een notitieboekje van Alfred Newton, een vriend van Darwin, stond het ei vermeld.

Newton schreef: "Een ei dat ik gekregen heb via Frank Darwin. Zijn vader (Charles Darwin) vond hem in Uruguay. Het gaat om een ei van de Tinamoe-vogel."
In Darwins eigen kladblok uit 1833 stond dat de vogel een erg schel zanggeluid had. En, schreef Darwin: "het zachte witte vlees van het dier was erg lekker".