Chef-koks uit Dorset hadden om een grote heilbot gevraagd bij de visafslag en waren stomverbaasd toen een vrachtwagen een exemplaar van 140 kilo aanvoerde. Er waren vijf volwassen mannen nodig om het bakbeest uit de wagen en op de fileertafel te krijgen en daarna waren de twee topkoks de hele dag bezig om het beest te fileren en in 600 porties te verdelen. De gigantische vis was besteld door de koks van het Bull-Hotel in Bridport, Dorset, en kostte 1326 Pond (1541,68). Het ruim drie meter lange gevaarte werd gevangen door een trawler op de Noordzee. Volgens hoteleigenaar Richard Cooper (45) werd er in Bridport een zeevruchten-festival gehouden en de koks wilden met een 'grote' heilbot de feestelijkheden extra luister bijzetten, maar dit exemplaar overtrof de stoutste verwachtingen. "Het beest was gigantisch, veel groter dan de langste chef. Zo'n kolos verwerken is een absolute uitdaging en het leek alsof de vis de hele keuken met alles en iedereen erin ging beheersen. Als er per ongeluk een vreemde in die keuken naar binnen was gewandeld was die zich waarschijnlijk kapot geschrokken.
Twee chefs zijn er de hele dag mee bezig geweest, maar echt alles moest binnen twee dagen verorberd worden.
We hebben het gegrild, gebakken, gefrituurd en zelfs een deel met de klassieke 'chips' opgediend."
Shaun Bullen, eigenaar van de afslag, zei dat het de grootste vis was die hij ooit verkocht had. "Dit was typisch zo'n unieke gebeurtenis. Ik was gewoon benieuwd hoe zo'n monster eruit zou zien en wat we ermee zouden kunnen doen. We hadden geen behoefte om met het verhandelen van dat beest extra winst te maken. De ervaring alleen al was interessant genoeg voor ons."
Er zouden zeker 600 porties uit gehaald kunnen worden dus de aankoop van de reuzen-heilbot was een goed rendement op de investering van de kopers. Foto