Met eenvoudig sparen valt momenteel niet veel meer dan twee tot drie procent rente te halen. Maar er zijn alternatieven. Zoals een Britse obligatie die rente uitkeert in chocola. Rendement: ruim vijf procent per jaar.
The Chocolate Tasting Club, een Britse producent en distributeur van exquise, duurzame chocolade, heeft wel een heel orginele manier gevonden om zijn activiteiten te financieren.
Liefhebbers van speciale chocola kunnen zich sinds kort inschrijven voor obligatieleningen van respectievelijk tweeduizend en vierduizend pond. The Chocolate Tasting Club hoopt in totaal een half miljoen pond op te halen met de uitgifte van Chocolate Bonds.
In het boekjaar 2008/2009 behaalde The Chocolate Tasting Club een nettowinst van 651 duizend pond, op een omzet van 11 miljoen pond.
De obligatieleningen hebben een looptijd van drie jaar en keren rente uit in de vorm van chocola. Houders van de obligaties van tweeduizend pond krijgen elk jaar zes dozen chocola ter waarde van van 107,70 pond, wat gelijk staat aan een rendement van 5,38 procent. Houders van de vierduizend pond-obligaties krijgen 13 dozen, een chocoladerendement van, 5,38 procent per jaar.
Aan de constructie zitten wel de nodige haken en ogen. Wie de verkregen chocola consumeert, eet letterlijk z'n rente op. Bovendien zijn de obligaties op naam en niet tussentijds overdraagbaar.
Nadeel voor niet-Britse chocoladeliefhebbers is bovendien dat de inschrijving - die tot 12 juli loopt - beperkt is tot ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk. Maar wie weet, krijgt de financiŽle innovatie van The Chocolate Tasting Club navolging buiten het VK.