Een medewerker van een bank heeft onlangs de bijnaam 'eenden-man' verdiend door zijn vaardigheid in het vangen van eendjes weer te etaleren toen 5 jonge eendjes voor het eerst het zich op 5 meter hoogte bevindende nest verlieten. Voor moeder eend moet het een strak plan geweest zijn haar nest op vijf meter hoogte te bouwen, veilig buiten bereik van de gemiddelde roofdieren. Het enige probleem was de nieuwelingen weer terug op de (van die hoogte) o zo harde aarde te krijgen na het uitkomen van de eieren. Zie daar Joel Armstrong, een bankmedewerker die ook wel de 'eenden-man' wordt genoemd.
Met een gemak waar de Engelse nationale doelman nog wat van kon leren ving Armstrong alle vijf de uit hun nest tuimelende diertjes. Eenmaal heelhuids en veilig aangekomen op de begane grond bij moeder-eend begeleidde Armstrong de familie eend naar hun allereerste zwempartijtje in het op ongeveer 400 meter verderop gelegen open water. Moeder eend heeft haar nest net buiten het raam waarachter Joel Armstrong werkt en zo zag hij dat zij halverwege juni haar eieren gelegd had.
Dus ging Armstrong elke dag naar zijn werk voor de Sterling Savings Bank in het stadje Spokane (Wash. U.S.A.) om geduldig te wachten op het uitkomen van de eieren. Als de laatste is uitgekomen dan weet Mr. Armstrong (44) dat hij ongeveer 24 uur heeft voor de exodus begint. "Als moeders over de rand tuurt dan ren ik het kantoor uit en wacht ik op de eendjes. Moeder springt eerst en dan roept ze de jongen van beneden om ook te komen. Deze keer was het moeilijkste moment toen er twee bijna tegelijk sprongen, gelukkig ben ik ambidextreus en kon er dus één met de ene en één met de andere hand pakken."
Armstrong geeft toe over een bovengemiddelde oog-hand-coördinatie te beschikken, zoals hij al twee keer eerder had kunnen bewijzen, in 2008 voor het eerst en in 2009 weer.
Hij zegt niet te weten of het elke keer dezelfde eend is omdat al die kuikens op elkaar lijken. Tot nu toe heeft hij 26 eendenkuikens gevangen, en nee, hij heeft er nog geen één laten vallen.
Foto