De overgebleven kampioensvlaggen gaan als gordijnen naar een school in Zuid-Afrika. Ook worden ze vermaakt tot hangmatten voor apen.
Dat Oranje de WK-finale verloor, was een tegenvaller voor de Dokkumer Vlaggen Centrale. Daar werd de speciale kampioensvlag gemaakt voor het geval Nederland wereldkampioen zou worden, maar na vorige week zat het bedrijf in zijn maag met een restpartij van 2500 vlaggen. Daarom vroeg DVC mensen om ideeŽn wat ze met de vlaggen zouden kunnen doen. Er kwamen meer dan duizend reacties binnen.
Het winnende idee kwam van de Stichting LUMA. Die gaat de vlaggen gebruiken als gordijnen voor een school in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk. Ook gaan ze er vierhonderd tasjes voor de schoolkinderen van maken. "Het is fantastisch dat we arme kinderen in Zuid-Afrika blij kunnen maken met onze kampioensvlaggen en dat de doeken op een creatieve manier worden hergebruikt", zegt de directeur van DVC. Verder krijgt Stichting AAP driehonderd vlaggen voor het maken van hangmatten voor apen.
Het vlaggenbedrijf verkocht meer dan tienduizend kampioensvlaggen. Vlak voor de finale maakten ze er nog vijfduizend bij en daarvan bleven er ruim 2500 over. Onder de creatieve inzenders waren ook mensen die de vlaggen wilden gebruiken als parasol, dekbedovertrek, windscherm, paraplu en als trouwjurk voor Yolanthe.