Wethouders in deeltijd volledig betaald
Wethouders die door bezuinigingen een dag minder werken, voelen dat niet in hun portemonnee. Ze vullen hun salaris op met wachtgeld. Dat schrijft het
lees verder bij Volkskrant »Gerelateerde artikelen
wacht geld regeling is sowiezo al belachelijk.
waarom moet iedereen zich kapot soliciteren voor een nieuwe baan maar kan een ambtenaar eerst rustig 6jaar thuis zitten.
de wacht tijd regeling mogen ze van mij direkt afschaffen laat ze maar gewoon ww aanvragen
echt te belagelijk
Ach als een burgemeester zijn ontslag zelf indient omdat ie lijsttrekker van een politieke partij wordt dan krijgt ie ook wachtgeld of ie nou wil of niet.
En wat denk je van oud ministers en kamerleden? die krijgen wel wat meer dan een wethoudertje.
Let wel even op met op ambtenaren vitten, het gaat hier namelijk om wethouders. Het grootste deel van de ambtenaren moet namelijk net als iedereen keihard werken voor weinig geld en hebben ook geen recht op wachtgeld.
Kinda defeats the purpose, doesn't it?
Ik heb hier de voorwaarden voor iemand die gebruik maakt van wachtgeld:
VERPLICHTINGEN VAN DE WACHTGELDER,
U heeft de verplichting tot het aanvaarden van een u aangeboden, passende werkkring. Indien u echter minder dan 1 (een) jaar van uw pensioen verwijderd bent, hoeft u geen nieuwe werkkring meer te zoeken of te aanvaarden.
Dus heren wethouders: pak die dag een bezem, ga koffie rondbrengen o.i.d.
Link naar wachtgeld regeling:
klik hier
Ook in Kampen?
Daar heb ik nog niets over gehoord
@deeese: idd...als een wethouder stopt als wethouder moet hij of zij net als iedereen gewoon een uitkering aanvragen en gaan solliciteren...
net als de mannen in onze regering...niks geen wachtgeld... gewoon per direct een uitkering toegekend en ook zij moeten solliciteren..wel is waarkomen ze vaak makkelijker aan een baan...maar goed...zij hebben die regeling gemaakt..dan moeten zij ook die regeling volgen...
het hoort natuurlijk niet, maar als het wettelijk kan, dan kun je het die mensen niet kwalijk nemen dat ze het ook doen
@botte bijl: mijn idee. Ze hebben niet gevraagd om korter te mogen werken.
Uit de SP kamervragen:
Den Haag Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil van demissionair minister van binnenlandse zaken Hirsch Ballin weten wat hij vindt van de wachtgeldpraktijken in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Grootegast. Vijf wethouders van deze gemeenten gaan – in ieder geval op papier – minder uren werken, maar vullen het verlies aan salaris aan met geld uit de wachtgeldpot.
Van Raak noemde woensdag, na publicaties van Dagblad van het Noorden, de wachtgeldconstructie 'graaigedrag door politici dat niet is uit te leggen aan mensen'. Het kamerlid schaart zich achter hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga die vindt dat de wachtgeldregeling aangepast moet worden. Om het aanvullen van het wethoudersalaris met wachtgeld onmogelijk te maken. Van Raak vraagt Hirsch Ballin om de wet te veranderen.
De wethouders verschuilen zich achter het feit dat ze feitelijk niet minder zijn gaan werken. Van Raak maakt gehakt van dit argument. "Politiek is een roeping, dan ga je geen uren schrijven. Je wordt wethouder omdat je iets voor je gemeente wil betekenen. Niet om extra geld op te strijken."
En deze uit een lokale krant:
Wachtgeld wethouders kost tonnen
woensdag 10 maart 2010 14:06
PUTTEN/REGIO - Er komt steeds meer kritiek op de riante wachtgeldregeling voor ex-wethouders. Gemeenten zouden een voor deze bestuurders een actief outplacement-en reïntegratiebeleid moeten voeren en hen stimuleren snel op zoek te gaan naar een nieuwe functie. Dat geld is zo terugverdiend doordat minder hoeft te worden uitgegeven aan wachtgeld.
door Jeanne Dijkstra
Zo heeft de gemeente Putten in de periode 2006-2010 ruim een half miljoen (510.260 euro) wachtgeld uitgekeerd aan vier wethouders. Wethouder W. van den Brink ontving in totaal 108.568 euro, wethouder F.W. Fabriek 1.370 euro, wethouder N. Gerritsen 1.370 euro, wethouder E.H. De Graaf 199.475 euro en K. v. d. Werf 199.475 euro.
Ook andere gemeenten op de Noord-Veluwe zijn veel geld kwijt aan riante wachtgeldregeling voor oud-wethouders, voor met name 50plus. Zo kan de Elburgse wethouder G. van der Velde (55) aanspraak maken op wachtgeld tot aan zijn 65e. Na 12 jaar raadslid en evenveel jaren wethouder te zijn geweest, besloot Van der Velde niet terug te keren als wethouder. Hij valt nog in de oude wachtgeldregeling, waarbij wethouders van 50 jaar en ouder wanneer zij tien jaar wethouder zijn geweest, tot hun 65e wachtgeld kunnen krijgen, zonder daar iets voor te hoeven te doen.
In de periode 2006-2010 heeft Elburg een bedrag van 271.112,74 euro aan wachtgeld uitgekeerd aan oud-wethouders. De wachtgeldregeling voor wethouders heeft de gemeente Nunspeet in genoemde vier jaar 861.857 euro gekost aan zes wethouders (Baas, Meijer, Gommers, vd Pol, Mulder en Van Ledden). Gemeente Epe keerde in dezelfde periode.499.217 euro euro uit aan 3 wethouders (Wubben 210.783, Lagerweij 210.783 en Van Dam 77.650 euro). Gemeente Hattem heeft te maken gehad met één wachtgeldregeling sinds 2006 voor de duur van 4 jaar. De regeling loopt dit jaar af en bedroeg gemiddeld € 44.000,-. De gemeente Heerde heeft in diezelfde periode te maken gehad met wachtgeld aan vier oud-wethouders voor in totaal 508.000,- euro. De gemeente Oldebroek heeft in genoemde periode geen wachtgeld te hoeven uitkeren aan wethouders.
SP ageert al heel lang tegen de riante wachtgeldregeling voor wethouders. De partij vindt dat in een tijd waarin ww-regels voor gewone burgers zijn aangescherpt, het niet past deze ambtsdragers buiten schot te laten. Inmiddels is in Den Haag een begin gemaakt met een minder royale regeling. Echter een sollicitatieplicht hoort daar niet bij.
De Rotterdamse wethouder D. Schrijer (PvdA) deed onlangs een oproep aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) serieus naar de regeling te kijken en de sollicitatieplicht in te voeren. Rotterdam is jaarlijks 1,5 miljoen aan wachtgelden kwijt en dat valt de burger volgens Schrijer niet uit te leggen. ,,De mininster kan daar beter moeite voor doen dan te bezuinigingen op de politie'', zo vindt Schrijer.
De regelingen gelden overigens ook voor provinciale bestuurders. Zo komen de Gelderse gedeputeerden Theo Peters en Hans Esmeijer eveneens in aanmerking voor een riante wachtgeldregeling als ze na de Statenverkiezingen in 2011 stoppen. Ook voormalige Gelderse Statenleden die een goed betaalde andere baan bij de overheid hebben, ontvangen nog steeds wachtgeld van ruim 675 euro per maand. Dat blijkt uit een overzicht van de provincie Gelderland. Met nevenverdiensten wordt volgens de huidige regeling geen rekening gehouden.
Voor Gelderse statenleden die in 2011 gekozen worden geldt een andere, versoberde wachtgeldregeling, waarbij nevenverdiensten wel worden afgetrokken. Dit geldt dus nog niet voor de voormalige en huidige Statenleden
Laatste edit 10-08-2010 19:00
Ons geld is niets waard:
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/Crisis-als-kans/waar-is-de-woede.html
(Een link aanmaken lukte me niet, weet niet hoe dat ik dat anders zou moeten dan op [link] te klikken).
Laatste edit 10-08-2010 19:05
Dat wachtgeld moeten ze maar eens afschaffen. Ook ambtenaren en ministers kunnen solliciteren lijkt me. Die helemaal, want de lui in de Tweede Kamer hebben volgens mij allemaal goed gestudeerd en die kunnen daardoor vast wel goede sollicitatiebrieven schrijven.
En ik vind dit echt heel erg irritant: mijn man zit nu in de deeltijd ww en wij merken het echt wel aan onze portemonnee terwijl we allebei een betaalde baan hebben. En dan nog niet eens te spreken over mensen die alleenverdiener zijn en een gezin hebben.
Vind het gewoon schandalig!!!!
@ouwe_kaas, zet het 'http:// etc. verhaal tussen [*url=http:// etc] klik doen[*/url]
*en dan zonder de sterretjes*
Staat allemaal uitgelegd in de F.A.Q.'s
{on-topic]
Maar die regeling wordt terug gedraaid dát kan niet anders
Ja dat wil iedereen wel minder werken en de volle mep betaald krijgen,
edit welke bezuiniging dan ??
Laatste edit 10-08-2010 19:27
Ik zit zelf in de deeltijd WW en mijn salaris word ook aangevuld door mijn baas. Zodat ik niet in de problemen kom net als mijn collega's
Wat dacht je van die mensen die net een huis hebben gekocht of de studie van hun kinderen moeten betalen? Die hebben het geld echt hard nodig en dan krijg je te horen dat je in de deeltijd WW dat is voor sommige dan een groot probleem.
Dat wachtgeld is op zich al dubieus, maar het ergst is dat je maar een paar dagen kamerlid hoeft te zijn om het al te krijgen.
Als je er dan naar een paar dagen uitgekegeld word vanwege het feit dat je in je verleden iets fouts hebt gedaan, dan krijg je het ook.
Denk maar aan die wijnand duivenpoep, of (nog erger) die tara sing farma (of zoiets), en zo zijn er nog een aantal van die linkse sociale rakkers die hun zakken vol gegraaid hebben de afgelopen jaren. En eerst lekker afgeven op rechts en de liberalen en de wereld voorhouden dat dat de zakkenvullers zijn.
Wat de burgers (dus ik ook) eigenlijk willen is dat iedereen met of zonder werk normaal kan leven. Maar dat iedereen wel op hetzelfde niveau zit als het op een uitkering uitdraait. Dus de villa verkopen en in een flatje gaan wonen, de Mercedes inruilen voor een Polo. En bijstand gezinnen genoeg geld om 's morgens de kinderen te laten ontbijten naar school met fatsoenlijke kleding, en mee met schoolreis om maar een paar dingen te noemen.
@AdPatat: Is het geen goed voorstel om aan hoofdartikelen ook nog zijartikelen toe te voegen? En dan niet met een link naar ''foto'' dus.. © bij deze
Wat hebben die bezuinigingen dan voor zin? Die lui krijgen nog altijd even veel betaald, dus dan kan je ze net zo goed laten werken.
Hun verdediging is, "ik heb er recht op"
Daarom gaan dat soort mensen ook in de politiek, zodat het grote graaien ook voor hun kan beginnen.
Als de wachtgeld regeling verandert wordt in een voorschot met sollicitatieplicht, en de terugbetaling ingehouden wordt van het salaris is een groot gedeelte opgelost.
Quote deeese:
waarom moet iedereen zich kapot soliciteren voor een nieuwe baan maar kan een ambtenaar eerst rustig 6jaar thuis zitten.
dat is niet helemaal waar. Ik denk dat iedereen toch maar iets meer moet lezen over hoe de regeling werkt. (nee ik ben zelf geen ambtenaar)
Dus als ik het goed begrijp, zijn de dames en heren wethouders een dag minder gaan werken onder het mom van bezuinigingen, maar het komt er nu dus op neer dat ze betaald verlof hebben genomen?
Laat ze dan maar gewoon weer aan het werk gaan, dan gebeurt er tenminste nog iets voor de centen.
Hadden de 'gewone werknemers' tijdens het hoogtij van de crisis niet ook zoiets dergelijks? De deeltijd-WW?
Velen op het werk hebben een aantal dagen vrijaf gekregen, en hebben daarvoor die deeltijd-WW gekregen. Ze zijn er in hun portemonnee totaal niets op achteruit gegaan, maar konden wel een aantal dagen thuis blijven.
Volgens mij wordt hier dus het verhaal een beetje uit verband gerukt. Er zijn natuurlijk voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat er ook misbruik van gemaakt wordt, maar dat zullen toch incidenten zijn neem ik aan.
Ik opteer al jaren voor afschaffing van de wachtgeldregeling.
De wachtgeldregeling is gemaakt door mensen die alleen hun eigen zak willen spekken zonder er iets voor te hoeven doen.
Het is de burger die hun salaris moeten betalen.
En ze doen er geen f**k voor.
Wij moeten constant lopen inleveren en zij spelen mooi weer met ons geld.
Laat ze maar net als de rest van Nederland de normale regels volgen en geen aparte regeltjes voor zakkenvullers.
Dus WW (als ze er recht op hebben) en daarna richting bijstand. (mogen ze ook maar eens hun huis op gaan eten)
Gisteravond in google nieuws waar de bezuinigingen vandaan gaan komen, geen prettig idee als je niet ver van je pensioentje/AOW bent, je weet dat ouderdom met gebreken komt, en weer geen woord over de wachtgeld en graaipraktijken:
Grote overeenstemming
De bulk van de bezuinigingen zal komen uit de zorg en de sociale zekerheid. Op het gebied van de sociale zekerheid bestaat grote overeenstemming tussen de partijen. De liberalen en de Christen-democraten zijn het op grote lijnen eens over een kortere WW, verhoging van de AOW-leeftijd, minder geld voor kinderopvang en ontkoppeling van de uitkeringen.
Bij de zorg zijn de verschillen groter. Met name in de AWBZ willen VVD en CDA op andere manieren de kosten beteugelen. Beide partijen willen wel het zorgpakket uitkleden, waarbij de VVD veel verder gaat dan het CDA. De liberalen willen onder meer maagzuurremmers uit het basispakket, het eigen risico bijna verdubbelen en ook de huisarts onder het eigen risico brengen. Het CDA houdt het op een verhoging van het eigen risico met 20 euro. Beide partijen denken wel geld te kunnen besparen door meer marktwerking, bezuinigingen op de huisartsenzorg, en goedkopere medicijnen te laten voorschrijven
Ga dan gewoon full-time werken, stelletje luie rukkers.
@AdPatat: Tja, heb liever dat ze niet op de inwoners van Nederland bezuinigen. Ach, ik zit nog maar een jaartje hier in NL en dan gaat Stranger Europa uit.
@Stranger1977: dat is waarschijnlijk het beste ook jah
ik zeg het niet graag maar in amerika heb je het nu beter
Ach zolang er in Groningen thuiszorgoragisaties zijn die 85.000 euro sponseren aan voetbalclubs terwijl ze vorig jaar nog een geld injectie kregen van de regering om de kop boven water te kunnen houden. Wat zal ik er dan van zeggen. Trouwens het is zo dat ook ziekenfondsen sport sponseren en dat is toch ook zorggeld.
@keijzer: We kunnen het ook wel eens zijn met elkaar ;-)
Ik vertrek overigens naar zuid Amerika, waar je het niet perse beter hebt. Liefde overwint alles, zo zie je maar.
@Trudie: Inderdaad, het moet toch niet gekker worden hier in NL!
Ik zeg: aan een boom vastbinden die ambtenaren..
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: