PatiŽnten die in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede de komende weken een buik- of heupoperatie ondergaan, kunnen meedoen aan een proef met het kauwen van kauwgom. Wie wil, krijgt na de operatie zes keer per dag kauwgom aangeboden in de smaken fruit of pepermunt. Vermoed wordt dat operatiepatiŽnten zich door het kauwen van kauwgom sneller beter voelen.
Het ziekenhuis voert de proef tussen 13 september en 11 oktober uit in samenwerking met wetenschappers van de Wageningen Universiteit. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat patiŽnten die kauwgom gebruiken zich minder misselijk voelen, eerder trek hebben en dat hun darmen sneller weer op gang komen. Kauwgom zet de speekselklieren in werking en bevordert daardoor waarschijnlijk de afscheiding van maag- en darmhormonen, aldus het ziekenhuis vrijdag.
De patiŽnt mag zelf bepalen hoelang de kauwgom in de mond blijft. Via een vragenlijst wordt vastgesteld of de kauwgom-eters inderdaad minder misselijk zijn en minder darmklachten hebben. Als het experiment slaagt, gaat het ziekenhuis alle operatiepatiŽnten in het vervolg kauwgom aanbieden.