Een Amerikaan is een kostbaar schilderij kwijtgeraakt tijdens een avondje doorzakken in New York.
Gebeurd in New York: een stel vraagt een kennis om te helpen bij de verkoop van een kostbaar schilderij. In ruil voor 25.000 dollar. Dat loopt verkeerd af, zo blijkt uit een aanklacht die deze week in New York is ingediend. Diverse Amerikaanse media zoals Bloomberg berichten over de zaak.
Het stel wilde het schilderij 'Portret van een meisje', van de Franse schilder Jean-Baptiste Corot verkopen. Geschatte waarde: 1,35 miljoen dollar. Een vriend wilde, een zekere James Carl Haggerty, wilde wel bemiddelen. Hij had zowaar een geïnteresseerde koper.
Dus het schilderij werd opgehaald en gebracht naar een hotel waar de potentiële koper, een Londense kunsthandelaar, verbleef. Die onderwierp het schilderij aan een inspectie. Vóór en na de inspectie gaf Haggerty het schilderij in bewaring bij de receptie, terwijl hijzelf zich vermaakte in de hotelbar, zo blijkt uit de hotelcamera's.
Tegen één uur 's nachts is op de camera's te zien hoe Haggerty mét schilderij het hotel uit tuimelt. Om half 3 diezelfde nacht registreert de camera van Haggerty's appartementencomplex zijn thuiskomst. Zonder schilderij.
Later op die nieuwe dag belt hij zijn vrienden op en meldt hij de verdwijning van het schilderij. Hij zegt niet meer meer te weten wat er die nacht is gebeurd, omdat hij te veel gedronken had. Het schilderij is nog altijd spoorloos.