Een man uit Venezuela heeft tien jaar gevangenisstraf gekregen voor het stelen en verkopen van meer dan tien miljoen minuten aan internettelefonie.
De 27-jarige man werd in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het beramen van een hack op vijftien verschillende telecommunicatiebedrijven. Daarbij herrouteerde hij samen met zijn compagnon telefoongesprekken naar deze bedrijven zonder voor het gebruik van deze netwerken te betalen. Naast de gevangenisstraf moet hij 1 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen en zal hij het land uit worden gezet wanneer hij vrij komt.
De vergrijpen vonden plaats van november 2004 tot mei 2006. Daarmee is de inmiddels 27-jarige Venezolaan de eerste persoon die aangeklaagd is voor VoIP hacking. Hij betaalde zijn hackende compagnon naar verluidt 20.000 dollar voor het hacken en routeren van VoIP verkeer naar de desbetreffende netwerken. Vervolgens deed hij zich voor als legitieme verkoper van internettelefonie en verkocht hij de VoIP diensten aan bedrijven voor bodemprijzen.
De fraude heeft VoIP-aanbieders, waaronder Net2Phone, NovaTel en Go2Tel, meer dan 1.4 miljoen dollar gekost. Zelf streek de telecomverkoper meer dan een miljoen dollar op, waarmee hij onroerend goed, een luxe boot en een aantal dure auto’s aanschafte.
De Venezolaan was zelf het brein achter de fraude. Zijn compagnon, de man die de netwerken scande op open poorten en het daadwerkelijke hacken deed, bekende al in 2007 schuld en kreeg twee jaar cel. De Venezolaan was echter gevlogen en is twee jaar voortvluchtig geweest. Daarna werd hij verlinkt door zijn vriendin, opgepakt in Mexico en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.