Ik kan uit ervaring vertellen dat je kunt afvallen door:
Minder koolhydraten te eten.
En wanneer je koolhydraten eet je géén snelle koolhydraten moet eten zoals witbrood, witte rijst en suikers, dus vooral niet snoepen en/of snacken.
Patat kan, als dat deel uit maakt van je maaltijd.
Gezond snoepen bestaat niet
Snoep verstandig eet een appel is onzin, een appel maakt deel uit van een maaltijd of is een tussendoortje. Een tussendoortje is in feite ook (weliswaar een kleine) maaltijd.
Niet teveel fruit eten in 1 keer. Vruchtensappen bevatten ook veel koolhydraten. Het eten van veel koolhydraten ineens leidt tot het weer snel krijgen van honger en bovendien worden de koolhydraten te snel omgezet in glucose omdat veel insuline wordt "getriggerd".
Dat geeft dus weer dat snelle honger of "trekgevoel" en je bent geneigd alweer gauw te gaan eten met als gevolg dat al die glucose ongebruikt tot vet wordt omgezet.
Aardappelen ook met mate, rijst liefst zilvervlies ook wel bruine rijst genoemd, héél matig! Volkoren of meergranenbrood ook matig.
Veel water drinken, vult de maag.
In het begin lijd je honger, je maag moet krimpen en dat is aanvankelijk een grote holte die maar om eten blijft vragen.
Maar dit went geleidelijk aan, jij bent de baas over je eigen lichaam. En ja het vereist discipline.
Een niet goed werkende schildklier is meestal te verhelpen met medicijnen.
Hyperinsulinemie/hypoglykemie, waardoor je in de suikerachtbaan terecht kunt komen, is behoorlijk aan te pakken door kleine porties te eten en zoals eerder vermeld; niet teveel en vooral langzame koolhydraten in combinatie met goede vetten, eiwitten en rijkelijk groente's te eten. Gevulde calorieën dus.
En bovendien is calorieën tellen onzin.
Tel de koolhydraten maar! Eén koolhydraatrijke maaltijd per dag, en de andere maaltijden liefts maar 5 gram koolhydraten. Maar dat is individueel aan te passen, het is de regelmaat die ook belangrijk is. Dus 15 gram koolhydraten of zelfs iets meer per "koolhydraatarme" maaltijd werkt ook wel.
Zorg dat je alles binnnen één uur opeet en eet pas op z'n vroegst anderhalf uur later weer.
En vol is vol, het is niet de bedoeling om maar van alles wat je mag eten binnen dat uur naar binnen te schransen. Is er geen tijd meer voor een toetje, zoals kwark of yoghurt met wat fruit en onbewerkte noten, eet het anderhalf uur later.
Kijk op internet in de koolhydratentabel en zie dat wanneer je honger hebt je tussendoor rustig een ons tomaten of doppinda's kunt eten terwijl je tóch afvalt. Zelfs met roomboter op je brood, verzadiging is heel belangrijk. Denk hierbij ook aan volle yoghurt, volle melk en volle kwark. En vergeet de vette vis zoals haring, makreel en zalm niet.
Het eten van goede vetten maakt niet vet!
Amerikanen zijn jaren lang wijsgemaakt dat ze bijna geen vetten moeten eten.
Met als gevolg dat ze zich gingen volstoppen met koolhydraten, veel witbrood en donuts, bagles en andere rotzooi die dik maakt.
Eet rustig bij je maaltijd die hamburger, als je daar trek in hebt, maar gooi dat broodje weg.
En ja "transvetten" zijn slecht, niet de onbewerkte gezonde vetten.
Vla, pudding en ijs zijn rotzooi, teveel koolhydraten door zetmeel en suikers.
En; honing en appelstroop zijn ook suikers, weliswaar vruchtensuikers (iets waardevoller wat betreft mineralen) maar blijven toch ook koolhydraten. Dus ook dun op de boterham. Kaas en pindakaas geven bovendien meer verzadiging, maar je wilt ook weleens uits anders op die toch al weinige boterhammen die je dus mag eten.
Zo kun je toch lekker eten zonder de pijnlijke/oncomfortabele krankzinnige onzin van een pleister op je tong.
En verder; bewegen, liefst dagelijks een half uur minimaal. Sporten hoeft niet, wandelen of fietsen is ook goed.
En matig met alcohol, zeker heel matig met bier! Ook weer lege calorieën die snel een hongergevoel geven.
Frisdrank met suiker; troep! Barst van de suiker! Frisdrank light, matig want aspartaam is ook niet echt gezond.
We moeten beseffen dat "eten" regelmatig en met mate VOEDSEL naar binnen werken is en geen troep naar binnen douwen!
Het moet eigenlijk een "Way of life" worden.
Uiteraard zijn er helaas medicijnen die mensen met een bepaalde ziekte moeten slikken die ze dik maken, daar is helaas weinig aan te doen.
En besef dat het niet voor iedereen weggelegd is superslank te zijn en je moet er zeker geen honger voor gaan lijden.
Maar afvallen kan iedereen tot op zekere hoogte, tja wel een kwestie van discipline.
Bovendien val je op deze manier gelijdelijk af waardoor je ook niet gauw gaat jojoën.
Dan is er nog het: VDHM-dieet oftwel het "Vreet de helft minder dieet."
Ik denk dat dat ook wel werkt.
Laatste edit 14-10-2010 01:11