De korpschef van de politiezone Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/ Oudergem, Michel Deaedemaeker, heeft vorig jaar gesjoemeld met het aantal personeelsleden om zijn korps een klasse hoger te tillen en zo meer subsidies binnen te rijven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De korpschef zou zichzelf zo ook een persoonlijke promotie bezorgd hebben. Deraedemaeker spreekt van “creatief management”.
Het korps van Deraedemaeker telde 554 man, wat er 46 te weinig zijn om aanzien te worden als een korps van klasse vijf, de hoogst mogelijke klasse. Die hogere status levert een korps extra middelen op en de korpschef een promotie. ‘Korpschef klasse vijf’ is immers het hoogst haalbare voor een politieman na commissaris-generaal.
Om toch die klasse vijf te halen sprong Deraedemaeker volgens de krant creatief om met de personeelscijfers. Hij zette tuinmannen, huishoudpersoneel en klusjesmensen op de personeelslijst om de 600 man te halen. “Compleet onwettelijk, frauduleus zelfs,” zegt Bart Velle van politievakbond NSPV. Het plan passeerde nochtans zonder probleem op het politiecollege en de politieraad.
Korpschef Deraedemaeker zag door die steun geen graten in zijn plan. “Hierdoor zouden we 160.000 euro meer krijgen,” zegt hij. “Daarmee konde we vier extra combi’s of kogelvrije vesten kopen.” Hijn vindt niet dat wat hij deed illegaal was, zoals de vakbond beweert. “Ik vind het getuigen van lef, leiderschap en creatief management. Andere zones hebben het ook geprobeerd en daar is het gelukt. De wet is sindsdien wel aangepast en daardoor lukt het nu niet meer.”