Is het volle maan of niet? Schorpioenen gloeien in ultraviolet licht om te controleren of het veilig genoeg is om naar buiten te gaan. De dieren produceren een fluorescerend pigment, dat naar verloop van tijd afneemt. Carl Kloock van de staatsuniversiteit van Californië gebruikte deze kennis om te testen waarom schorpioenen over deze gave beschikken. Kloock bestookte vijftien schorpioen met ultraviolet licht, tot het fluorescerende pigment van deze dieren op was. Vervolgens keek hij hoe de dieren zich ‘s nachts gedroegen in vergelijking met schorpioenen die niet werden bestookt met uv-licht. Wat blijkt: de dieren zonder pigment bleven zitten op één locatie, terwijl de dieren met pigment rondzwierven. Kloock beweert dat de dieren zonder pigment niet wisten dat het nacht was, omdat ze het UV-signaal van sterren en de maan niet meer konden opvangen. Schorpioenen gebruiken het UV-licht dus om te kijken of het nacht is. Is het dag, dan is het voor deze dieren waarschijnlijk te gevaarlijk om prooien te zoeken. Doug Gaffin van de universiteit van Oklahoma voegt toe dat de fluorescentie wellicht voor meer zaken worden gebruikt, bijvoorbeeld om roofdieren te waarschuwen dat schorpioenen giftig zijn.
Foto@ Mamsie zou kunnen, ze stoppen 12 flessen oude klare in een doos en noemen het dan een bestelling voor een drankorgel!
Lepeltjes, als mijn zonnetje maar blijft schijnen!
Epiloog: voor de jongeren onder ons drink niet onder de zestien, en daarboven met mate!!
Als dit inderdaad de manier is waarop dag en nacht waargenomen worden ipv door de ogen, is het een totaal andere evolutionaire weg dan het andere leven. Een bewijs te meer dat natuur meer kent dan alleen onze gangbare vorm en wij bij leven zoeken elders eens verder moeten kijken dan ons eigen kadertje.
aan.