Bewoners van het torencomplex aan het Mercatorplein hebben de klok in de toren stilgezet, omdat ze niet langer willen opdraaien voor de stroomkosten.
Het Parool meldde vrijdag dat de monumentale klok al twee weken stilstaat, omdat 24 boze buurtbewoners de schakelaar hebben omgedraaid. Niet omdat ze - symbolisch - het nieuwe jaar zouden willen tegenhouden, maar omdat ze al veertien jaar de stroomkosten van de klok betalen die inmiddels zijn opgelopen tot 1375 euro. Bovendien maakt de klok herrie doordat hij niet goed onderhouden wordt en daar hebben de omliggende woningen last van.
Veertien jaar geleden is de klok geplaatst met toestemming van de bewoners, onder voorwaarde dat het hen niets zou kosten. Het stadsdeel zou de stroom betalen, Stadgenoot de servicekosten. Stadgenoot trok zich later terug en uit de boeken is gebleken dat het stadsdeel de stroom nooit betaald heeft. Een woordvoerder van stadsdeel West zegt toe dat het stadsdeelbestuur zo snel mogelijk de vereninging van eigenaren zal bellen om te kijken "waar het is misgegaan".
Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager wil met de bewoners om de tafel, maar heeft ze opgeroepen om de klok in de tussentijd weer aan te zetten. De bewoners voelen niets voor dat laatste.