Een nieuwe parkeergarage in Miami is populair als locatie voor feesten en partijen.
Noem het visie of noem het geluk. Of misschien wel alle twee. Maar feit is dat een nieuwe parkeergarage in Miami, ontworpen door een van de beste architectenbureaus van de wereld, een hit is in de stad.
Niet alleen als parkeerplaats, maar ook als decor voor feesten, diners, wijnproeverijen en yogaklassen. Je kunt ook een uitgezette tour wandelen.
Wat de garage zo bijzonder maakt, zijn de kleurstellingen (roze overheerst), het open karakter (nauwelijks muren), de hoge plafonds - drie keer zo hoog als de norm. En veel details, zoals talloze kunstwerken, een oogverblindende trap en een glazen kubus in het hart, die een winkel van designkleding herbergt.
Een speciale website over 1111 Lincoln Road, zoals de garage is gedoopt, laat alle details zien.
Vanaf de zevende etage heb je een fraai uitzicht over Miami Beach. 's Avonds kun je een verdieping afhuren à raison van 12 tot 15 duizend dollar.
Geestelijk vader van de garage is een plaatselijke projectontwikkelaar en kunstverzamelaar, Robert Wennett, zo schrijft de New York Times in een reportage.
Hij heeft de plek in 2005 verworven. Toen nog bestaande uit een non-descripte parkeerplaats en een bankgebouw.
Maar Wennett wilde iets anders en maakte een ronde langs de tien beste architectenbureaus van de wereld. Hij koos uiteindelijk voor Herzon & de Meuron, een Zwitsers bedrijf dat eerder heeft getekend voor de Tate Gallery in Londen en het Olympisch Stadion van Peking.
De opdracht: ontwerp een luchtige garage met de sfeer van de hal van een groot treinstation, waarvoor passerende mensen hun hoofd omdraaien om te kijken.
Sinds begin dit jaar is de garage open, na een investering van 65 miljoen dollar. Dagelijks vult hij zich met Porsches, Ferrari's en Rolls Royces. Miami is de stad van zien en gezien worden. Mooie auto's horen daarbij. En deze garage is door z'n open karakter één grote showroom.
De autobezitters betalen daar fors voor. Betaal je elders in Miami Beach misschien een dollar per uur, in deze garage ben je 4 dollar per uur kwijt.
Uit heel Amerika reizen nu toeristen af om te kijken naar dit staaltje 'carchitecture'.
Wennett zelf krijgt er ook geen genoeg van. Hij woont bovenop de garage, in een eigen penthouse. Foto