Fallische bouwgekte, ofwel: wie heeft de grootste? Saudi-ArabiŽ begint aan een toren die liefst 10 keer zo hoog moet worden als het hoogste gebouw van Nederland. Met infographic. Het hing al een tijdje in de lucht. Maar de Saudische sjeiks willen Dubai en de rest van de wereld voor eens en voor altijd laten weten wie de hoogste wolkenkrabber ter wereld heeft.
Afgelopen weekend kreeg de bouw van de Kingdom Tower voor de stad Jeddah definitieve goedkeuring, al moet je natuurlijk altijd wachten op het eindresultaat. Plan is in ieder geval om een wolkenkrabber van ruim 1.600 meter neer te zetten, pakweg twee keer zo hoog als de Burj Khalifa in Dubai.
Maar hoe voelt dat nou, een toren van meer dan anderhalve kilometer hoog. Zie deze infographic (Flash) om een idee te krijgen.
De Rotterdamse Maastoren, het hoogste gebouw van Nederland, past bijna tien keer in de beoogde Kingdom Tower. De lift gaat er twaalf minuten over doen om naar de top te komen.
De voorstudie van het ruim 20 miljard euro kostende project is van het Amerikaanse ontwerpbureau Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. De Saudische belofte is dat de Kingdom Tower een ecogebouw wordt, voorzien van windturbines en zonnepanelen.