Volgens politici is de oplossing van het fileprobleem meer asfalt. Of betere en goedkopere treinen. Nee, laat het dan maar aan een ex-astronaut over om een tot de verbeelding sprekende oplossing te verzinnen. De Superbus die aan het brein van Wubbo Ockels ontsproten is moet ons straks met een gangetje van 300 kilometer per uur gaan vervoeren. Het openbaar vervoer wordt leuk!
Naar eigen zeggen heeft Ockels de bus bedacht omdat hij vond dat er iets moest komen dat beter is dan wat er nu rondrijdt. En het lijkt hem goed gelukt te zijn. De kracht van de Superbus zit hem in het feit dat hij ook over normale wegen kan rijden. Maar om de topsnelheid van 300 kilometer per uur te halen moet de verlengde bolide over een speciale, afgeschermde busbaan rijden. Gemiddeld zal de snelheid op 250 kilometer per uur liggen denkt Ockels.
Voorlopig haalt de elektrische Superbus deze snelheden nog niet. Maar dat ligt in ieder geval niet aan het uiterlijk, dat uit de koker komt van Antonia Terzi. De blonde Italiaanse werkte eerder voor de Formule 1 teams van Williams en Ferrari.
De Superbus wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de TU Delft, het Rijk en diverse sponsoren. Internationaal vergaart het idee ook al behoorlijk wat roem. Zo zal de pijlsnelle bus volgende maand op een autobeurs in Dubai te bewonderen zijn. Filmpje