Liposuctie is een plastische chirurgische techniek waarbij overtollig vet wordt verwijderd. Deze behandeling bestaat al jaren, maar nu toont een nieuwe studie aan dat het vet binnen een jaar weer terug is.
Uit de studie blijkt dat andere lichaamsdelen, zoals de schouders, armen en bovenbuik van een patiënt een jaar na de behandeling dikker worden. Het vet keert echter niet terug op de plekken waar het verwijderd is, meestal de dijen, onderbuik en billen.
Liposuctie is een eenvoudige maar ruwe behandeling, waarbij een buis onder de huid wordt gebracht en een krachtige vacuümpomp het vet er letterlijk uitzuigt.
Aan het onderzoek namen 32 vrouwen (midden dertig) met een gemiddeld gewicht deel. De meeste deelnemers hadden vet uit hun heupen en dijen laten verwijderen. De maten van de vrouwen werden zes weken, zes maanden en een jaar na de operatie gemeten. De wetenschappers ontdekten dat er minder vet op hun heupen en dijen zat en meer op hun buik.
Bij liposuctie wordt de structuur van de vetcellen vernietigd waardoor vetten niet terugkomen op de plek waar ze verwijderd zijn. Wetenschapper Rudolph Leibel laat weten: ‘Ter compensatie komt er meer vet op andere delen van je lichaam. Dit laat maar weer eens zien dat je moeder natuur niet voor de gek kunt houden.’