Topman Louis Camilleri van sigarettenfabrikant Philip Morris stelt dat stoppen met roken helemaal niet zo moeilijk is.
"Hoewel roken verslavend is, is het makkelijk om te stoppen. Er zijn meer ex-rokers dan rokers in Amerika", zei topman Camilleri van Philip Morris International tijdens de aandeelhoudersvergadering afgelopen woensdag.
De fabrikant is vooral bekend van het sigarettenmerk Malboro.
Camilleri maakte zijn opmerking, zo meldt persbureau AP, nadat een verpleegster en anti-tabakslobbyist vanuit het publiek had opgemerkt dat een patiënt haar had verteld dat het afkicken van sigaretten nog moeilijker was geweest dan stoppen met cocaïne, crack en methadon.
De topman is zelf een fervent roker die ooit drie maanden stopte vanwege een verkoudheid, maar daarna weer is gaan roken.
Dat Camilleri nog rookt, is zijn eigen keuze. Maar dat stoppen met roken makkelijk zou zijn, blijkt niet uit de cijfers. In Nederland proberen volgens de organisatie Stivoro jaarlijks één miljoen rokers te stoppen. Maximaal zeven procent slaagt erin in ieder geval een jaar lang geen sigaret meer aan te raken. In Nederland sterven ongeveer 20 duizend mensen per jaar aan de gevolgen van roken.
Philip Morris worstelt al langer met de boodschap die ze naar buiten moet brengen. Op dit moment erkent het bedrijf dat roken ongezond en verslavend is, en dat je er beter niet mee kunt beginnen.
Het bedrijf is als één van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld vaak het mikpunt van de anti-rookgroepen. Soms komt kritiek uit onverwachte hoek. Wayne McLaren, één van de mannen die als cowboy figureerde als 'Malboro man' in de reclames en op 52-jarige leeftijd overleed aan longkanker, getuigde vlak voor zijn dood in 1992 tegen zijn voormalige opdrachtgever.
Philips Morris International is een spin-off van het Amerikaanse moederbedrijf Altria. Het heeft buiten Amerika een marktaandeel van meer dan 15 procent in de wereld-sigarettenmarkt. Het maakte in 2010 negenhonderd miljard sigaretten en behaalde een netto-omzet van 27,5 miljard dollar (exclusief accijnzen).