Tientallen bedrijven hebben aan interimkantoor Adecco gevraagd om geen allochtone werknemers aan te nemen. Dat blijkt uit een lijst die uitgelekt is tijdens het gerechtelijk onderzoek over discriminatie bij Adecco. Er staan ook heel wat bekende en grote bedrijven op die lijst.
Begin juni werd Adecco veroordeeld wegens discriminatie. In het gerechtelijk onderzoek dook de bewuste lijst op. Er staan tientallen bedrijven op die de code BBB gebruiken om aan te duiden dat ze liever geen allochtone werknemers in dienst wilden nemen.
BBB staat voor Blanc Bleu Belge, wat een verwijzing is naar een zuiver Belgisch koeienras. Sommige bedrijven geven nog meer uitleg bij die code, zoals "want werkt vaak met de politie", "een goede Belg", "geen uitschot" of "BBB of andere nationaliteit, maar geen Arabieren".
Er zitten ook heel wat grote namen onder de bedrijven, zoals C&A, Electrabel, Delhaize, het toenmalige Interbrew en Swatch. Ook het kledingmerk Benetton, dat nochtans gekleurde modellen gebruikt in de campagnes, zit erbij.
Het is de Partij van de Arbeid (PvdA) die de lijst gepubliceerd heeft. Adecco reageert verrast. "Ik kan niet bevestigen dat deze lijst bestaat. Ik heb ze nooit gezien en ik vraag mij af hoe ze op het internet is geraakt", zegt Marc Desmet, algemeen directeur van Adecco BelgiŽ en Luxemburg.
Bekijk hier de BBB-lijst.
Adecco zou het BBB-systeem tien jaar geleden voor het eerst gebruikt hebben. Toen al kwamen de eerste klachten binnen.