De Belgische minister Joëlle Milquet (Gelijke Kansen) beveelt alle journalisten in België aan de term 'allochtoon' niet langer te gebruiken net als de krant De Morgen. Redacties kunnen op deze manier strijden tegen 'stereotypes en stigma's.' Dat melden diverse Vlaamse media vrijdag. In november zijn hoofdredacteuren van alle kranten, weekbladen, radio- en televisieredacties uitgenodigd om te praten over 'de rol van de media in de perceptie van minderheden en in racismebestrijding'.
Milquet voegt aan de uitnodiging toe dat ze de beslissing van De Morgen om de term allochtoon niet meer te gebruiken, ondersteunt. 'Een initiatief dat ik persoonlijk zou willen aanbevelen aan alle redacties, die eveneens willen strijden tegen stereotypes en tegen stigma's.' De minister is niet de enige die achter de beslissing van De Morgen staat. Vicepremier Vincent Van Quickenborne wil nog een stap verder gaan. Hij wil dat ambtenaren ook geen gebruik meer maken van het begrip. Van Quickenborne gebruikt liever nieuwe Belgen of Vlamingen.
De Belgische premier Elio Di Rupo spreekt ook zijn steun uit voor de krant. 'Een mooi en moedig initiatief. Niemand heeft mij ooit meneer de allochtone eerste minister genoemd. Waarom zouden andere mensen wel een stempel moeten krijgen?' Ook in Nederland is verschillende keren geopperd om de term allochtoon niet langer te gebruiken. Demissionair minister Gerd Leers (CDA, Immigratie) zei in mei dat niet te willen doen. De aanduiding is nodig om te zien hoe immigranten het doen in de Nederlandse samenleving.