Een fysiotherapeut uit Noord-Limburg is op de vingers getikt na een intieme massage van een vrouw die kampte met een knieblessure. Ze kreeg drukpuntmassages rond de schaamstreek. Volgens het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg kan een drukpuntbehandeling helpen, maar had hij toestemming moeten vragen.
De therapeut heeft in de cel gezeten na aangifte van de patiŽnte, die beweerde dat hij haar vagina met zijn vingers was binnengegaan. De man werd uiteindelijk na ruim een maand vrijgelaten. Volgens het tuchtcollege was het haar woord tegen het zijne en is een waarschuwing, de lichtste sanctie, passend.
De vrouw was in augustus naar de fysiotherapeut doorverwezen na een pijnlijke val in haar kelder. Ze werd eerst twee keer behandeld door vrouwelijke fysiotherapeuten. Toen de man daarna met haar aan de slag ging, zou hij te ver zijn gegaan.
De fysiotherapeut voerde een drukpuntmassage uit rond haar schaamstreek, omdat daar aanhechtingspunten van de bovenbeenspier zitten, en ging daarbij met zijn handen in haar boxershort. Hoewel de patiŽnte zich hier niet prettig bij voelde, ging ze een week later terug. De fysiotherapeut zou toen met zijn vingers in haar vagina zijn gegaan. Na overleg met haar huisarts stapte ze naar de politie.
Volgens het tuchtcollege kan een drukpuntmassage pijnlijk en gÍnant zijn. Daarom is het belangrijk dat de behandelaar goed uitlegt wat hij doet en om toestemming vraagt. Dat heeft hij onvoldoende gedaan. Uit het dossier van de vrouw blijkt dat ze 'een sensitieve patiŽnte' is.