Heb jij een hekel aan katten? Dan houden katten van jou. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië. Uit het onderzoek bleek dat mensen die zelf al jaren een kat verzorgen op een minder prettige manier met de dieren omgaan dan mensen die weinig ervaring met katten hebben.

De eeuwenoude tegenstelling 'katten versus honden' wordt wederom bevestigd in het onderzoek van de Britse universiteit. Waar honden het liefst allerhande aandacht ontvangen en hun baasje willen dienen, zien katten zichzelf als onafhankelijk en bijna superieur aan het baasje. Ze zijn ook zeer gesteld op hun persoonlijke 'space'.

Volgens het onderzoek heeft het merendeel van de katten "rode gebieden" en "groene gebieden". Dat houdt in dat ze het aaien van sommige plekken door mensen prima vinden, maar dat andere plekken uit den boze zijn. De staart en de buik behoren voor de meeste katten tot het rode gebied. Als een mens ze daar aait, worden ze gespannen. De groene gebieden zijn de kin, nek en vlak voor de oren van het beestje.

Toch blijkt uit het onderzoek dat "kattenmensen" vaker ongewenst aan de rode gebieden van de kat zitten en het aangeven van de grenzen door de kat niet respecteren. Mensen die nog nooit een kat hebben gehad of juist niet van katten houden, aaiden alleen op de prettige plekken.

Het onderzoek concludeert tevens dat ouderen de katten vaker ongewenst oppakken dan jongeren, iets dat katten meestal zeer onprettig vinden. Ook nemen mensen die zichzelf omschrijven als "extravert" vaker het initiatief tot contact met het dier. Katten nemen dat initiatief liever zelf.

Uiteindelijk blijkt: er is niets ergers voor een kat dan een overenthousiast kattenmens.