ZWARTSLUIS - Uit protest tegen ‘de enorme reuzen’ van windmolens, die mogelijk gebouwd gaan worden aan de rand van het dorp, vliegt er vanavond rond 21.30 uur een helikopter met een enorm licht rond op een hoogte van 220 meter. Het is een initiatief van een lokale ondernemer.

De gemeente heeft het gebied tussen De Velde en Baarlo op het oog als potentiële locatie voor de plaatsing van windmolens en zonnepanelen. De organisaties Fortresse, Sluuspoort en Ondernemerskring Zwartsluis zijn daar geenszins over te spreken en hebben daarom, namens honderden inwoners, een zienswijze ingediend. Dit kan nog tot 14 augustus, bij de gemeente of via bit.ly/windmolenszwartsluis.

Om te laten zien wat voor impact ‘de enorme reuzen’ gaan hebben, heeft Ondernemerskring Zwartsluis de actie met de helikopter op touw gezet. “Het leeft nog te weinig. We willen voor wat opschudding zorgen”, aldus de ondernemer. “Op 22 september dient het in de gemeenteraad. Dan komt er een klap op.”

De organisaties hopen op steun uit Genemuiden en Hasselt. “Nu kunnen we laten zien dat we een eenheid zijn, als gemeente Zwartewaterland zijnde. Het is jammer dat het vakantietijd is, maar we hopen op iets meer steun uit de rest van onze gemeente.”

De organisaties stellen dat menig ondernemer op het industrieterrein, waar de windmolens moeten komen, flink heeft geïnvesteerd in groene energie. En dat zij graag meer willen investeren, maar daar wel de ruimte voor moeten krijgen. “Als er windmolens of zonneparken bijkomen kunnen onze eigen ondernemers helemaal geen investeringen meer doen in groene energie.”