Vliegtuigen doorboren wolken en veroorzaken daarmee regen- en sneeuwval. Hierdoor regent het vaker in de buurt van luchthavens.
Dat schrijven Amerikaanse atmosfeeronderzoekers in het vakblad Science.
De wetenschappers bestudeerden satellietfoto’s en computermodellen op gaten in wolken om te onderzoeken hoe die ontstaan en wat voor gevolgen zij hebben.
Wanneer vliegtuigen door een wolk vliegen, verstoren zij de plaatselijke luchtdruk en temperatuur. Bij wolken die zogenoemd 'onderkoeld' water bevatten, kan die verstoring regenval veroorzaken.
Onderkoeld water is water dat kouder is dan nul graden Celsius, maar toch vloeibaar blijft. Het balanceert op het randje van bevriezen. Door een kleine verstoring, bijvoorbeeld door toedoen van een propeller of een vliegtuigvleugel, kan het onderkoelde water al bevriezen. De kleine ijsdeeltjes die als gevolg hiervan ontstaan, vormen de oorsprong van regen.
Het effect van de vliegtuigen op de wolken is het grootst in koude streken.
De onderzoekers stellen dat in de buurt van grote luchthavens, binnen een straal van honderd kilometer, gemiddeld zo'n vijf tot zes procent van de tijd onderkoelde wolkenlagen voorkomen.
Volgens hen veroorzaken commerciële en privévluchten op grote schaal dergelijke gaten die neerslag veroorzaken rond luchthavens. De gaten groeien en veroorzaken vervolgens over een grotere oppervlakte neerslag.