De gevangenisdirectie van New York City vreesde dat er op de avond van Halloween een ontsnapping aan de gang was. Een gerechtsmedewerker zag namelijk een voormalige gedetineerde van huis tot huis gaan in zijn oranje gevangenisplunje. De 32-jarige Oscar Aponte was samen met zijn zoontje op pad in zijn thuisstad Peekskill. De man alarmeerde de Westchester gevangenis die onmiddellijk afgesloten werd om alle gedetineerden te tellen.
De overheid veronderstelt dat de ex-gevangene zijn oranje plunje naar buiten smokkelde toen hij in september werd vrijgelaten. De man zat een celstraf van vier maanden uit omdat hij de regels omtrent zijn voorwaardelijke vrijlating niet naleefde. "Het was echt een heel slecht gekozen kostuum", zei Susan Tolchin, adviseur van de gevangenis.
"We onderzoeken hoe dit kon gebeuren, want gevangenen die vrijkomen, vertrekken met hun persoonlijke bezittingen in een doorzichtige plastic zak." Aponte werd beschuldigd van diefstal en het in bezit hebben van een gestolen gevangenisplunje.