"Oh, mien laiverd", roept de 100-jarige Susanna Rademaker-Cannegieter uit Slochteren verbaasd. "Ben je helemaal komen lopen?" Haar zoon, Paul Rademaker (64) is speciaal voor de honderdste verjaardag van zijn moeder vanuit zijn woonplaats Heerenveen naar Slochteren gelopen. Een non-stop tocht van 100 kilometer. Een bijzonder cadeautje voor een 100-jarige.
Met een felgroen T-shirt aan met daarop '100 voor 100' komt Rademaker na een dag en een nacht te hebben gewandeld aan bij zorgcentrum 't Olderloug in Slochteren. Een sprong en een huppeltje kan hij nog maken. "Ik heb blaren en soms was elke stap pijnlijk, maar mijn familie reed in een auto achter mij aan voor ondersteuning. En zij zorgde voor eten en drinken onderweg."
Bij 't Olderloug wachten familieleden, bewoners en belangstellenden al met smart op de wandelaar. Ook zijn jarige moeder zit op het terrasje op haar zoon te wachten. "Ik heb het haar van te voren niet verteld. Dan maakt ze zich alleen maar zorgen", legt de wandelende zoon uit. "Maar door al die drukte vermoedde ze wel iets natuurlijk."