Zaterdag begon in het Zuid-Koreaanse Daegu het WK atletiek. En dat is nu al een historische gebeurtenis. Voor het eerst doet namelijk een atleet met protheses mee aan een mondiaal toernooi voor 'gezonde' atleten.
De 24-jarige Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius, bijgenaamd Blade Runner, verschijnt op het WK op de 400 meter. Opmerkelijk, want hij heeft twee kunstbenen van carbonvezels die lijken op springveren. En Pistorius is daarmee zeker niet kansloos. Vorige maand liep hij een persoonlijk record van 45.07, waarmee hij zich schaart in de subtop van 2011 van atleten zonder handicap.
Het heeft Pistorius jaren gekost om mee te mogen doen aan een wereldtoernooi. In 2007 besliste de Internationale Atletiekfederatie IAAF dat hij niet aan ‘normale’ atletiekwedstrijden mee mocht doen omdat hij voordeel zou hebben van zijn prothesen. Die beslissing werd in 2008 teruggedraaid door het Hof van Arbitrage voor Sport. Hij mocht zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking (video), maar dat lukte niet. Wel behaalde hij gouden medailles bij de Paralympics.
Pistorius loopt in Daegu voor Zuid-Afrika ook de 4x400 meter estafette, maar daarbij mag hij alleen meedoen als startloper. De IAAF verbiedt hem mee te doen in het eventuele gedrang als de lopers na de eerste ronde van de estafette hun baan mogen verlaten en gezamenlijk in de binnenbaan rennen. "Het is om gevaarlijke situaties te vermijden", zegt IAAF-voorzitter Lamine Diack. "In de 4x400 estafette zal hij de startloper moeten zijn die in zijn eigen baan loopt om te voorkomen dat hij de andere atleten in gevaar brengt."