Hoewel de aardbeving van afgelopen donderdagavond in een groot deel van Nederland te voelen was, richtte deze nauwelijks schade aan. Het epicentrum lag bij de Duits-Nederlandse grens, nabij het plaatsje Xanten. De beving had een kracht van 4.5 op de Schaal van Richter. De schade bleef beperkt en men nam niet meer waar dan wat rinkelende koffiekopjes en een een lichte trilling. Maar deze beving was wel de twee na zwaarste aardbeving waarmee Nederland recentelijk te maken kreeg.
Geologen denken dat het ergste eigenlijk nog moet komen en zijn ervan overtuigd dat Nederland in de toekomst met een zware aardbeving te maken zal krijgen, zo schrijft het AD zaterdag. De wetenschappers vragen zich niet af óf er een aardbeving komt, enkel wannéér deze zal komen.
Zelfs een schok met een kracht van 7 op de Schaal van Richter sluit geoloog
Ronald van Baalen niet uit. In zo'n geval zal het volgens hem niet bij rinkelend aardewerk blijven, maar kunnen gebouwen instorten met alle gevolgen van dien.
'Er is weinig aandacht voor het sluipende gevaar', zegt Van Baalen in de krant. 'De bevingen die ons land troffen, zitten niet in ons geheugen. 'De aardbeving in Uden in 1932 kent niemand meer'. Volgens hem houdt Nederland bij de bouw geen rekening met een mogelijke zware aardbeving.
Volgens van Baalen is een nonchalante houding ten opzichte van aardbevingen onverstandig. 'De breuken in onze aardkorst lopen in een gebied waar grote chemische bedrijven, zoals DSM, zijn gevestigd.' In Duitsland en België staan zelfs kerncentrales die slechts een aardschok met een magnitude van 6.5 kunnen weerstaan. 'Dat kan dus grote gevolgen hebben.'
De aardbeving bij Roermond op 13 april 1992, om 3.20 uur 's nachts was de sterkste aardbeving die ooit in Nederland is waargenomen en één van de grootste bekende aardbevingen in de geschiedenis van Noordwest-Europa.
De sterkte bedroeg 5,8 op de Schaal van Richter.