De Nepalese regering moet meer geld vrij maken voor het schoon houden van de Mount Everest, vindt een milieugroep. Bijvoorbeeld met toiletten op de klimroute.
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, is de ultieme uitdaging voor elke bergbeklimmer. De vele klimpogingen hebben in de loop der jaren echter ook hun tol geŽist in de vorm van zwerfafval.
Klimmers spenderen vele duizenden euro's aan de voorbereiding van tochten, maar er zou meer aandacht moeten voor de troep die daarbij wordt veroorzaakt, zo vindt milieuorganisatie Eco Himal, met afdelingen in Nepal en Oostenrijk.
De Eco Everest Expedition, een samenwerkingsverband van milieugroepen die de Mount Everest schoon willen houden, heeft sinds 2008 meer dan dertien ton vuilnis, 400 kilogram menselijke uitwerpselen en vier lichamen van overledenen geborgen, zo meldt persbureau AFP.
Eco Himal pleit ervoor dat de Nepalese regering ook z'n steentje bijdraagt.
Voor klimmers die vanuit het zuidelijke basiskamp de Everest beklimmen zou het goed zijn als er minstens twee of drie officiŽle toiletten beschikbaar zijn op de route, stelt directeur Phinjo Sherpa van Eco Himal tegenover AFP. "Dit idee is in de beginfase. Maar we moeten kijken wat werkt en wat niet."