De Blackberry-storing van vorige week viel in de golfstaten Abu Dhabi en Dubai samen met een flinke daling van het aantal verkeersongevallen.
In Dubai daalde het aantal verkeersongelukken met 20 procent op de dagen dat Blackberry-gebruikers geen gebruik konden maken van mobiel internet op hun toestel, terwijl het aantal ongevallen in Abu Dhabi met maar liefst 40 procent daalde.
Is hier sprake van een causaal verband? Dahi Khalfan Tamim (chef van de politie in Dubai) en Hussein Al Harethi (hoofd van de verkeerspolitie in Abu Dhabi) denken van wel. 'De wegen werden een stuk veiliger toen de Blackberry's het niet meer deden', aldus Al Harethi. Met name jonge automobilisten zouden door de netwerkproblemen hun aandacht meer bij het verkeer hebben gehouden.
Enkele weken geleden ontstond er in de Verenigde Arabische Emiraten een nationaal debat over het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer nadat voetballer Theyab Amana om het leven kwam bij een verkeersongeval. Dat gebeurde naar verluidt omdat hij tijdens het rijden zijn Blackberry gebruikte en daardoor niet goed op de weg lette. Amana's vader riep automobilisten vervolgens op geen mobiele telefoon meer te gebruiken in het verkeer.