Op dit moment zou er malware in Nederland actief zijn die zich voordoet als een melding van de Nederlandse politie en computers voor losgeld gijzelt. Internetgebruikers krijgen een "fout-melding", waarbij het logo van de politie wordt gebruikt. De melding laat weten dat de computer wegens illegale activiteiten wordt geblokkeerd. Door honderd euro via Paysafe te betalen kunnen gebruikers voorkomen dat hun gegevens worden gewist.
In de melding wordt het e-mailadres info@politie-nederland.net gebruikt, zo meldt de Fraudehelpdesk. Gebruikers kunnen de melding zelf niet verwijderen. De Fraudehelpdesk, die onderdeel van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland is, adviseert gebruikers om met de computer naar een computerdeskundige te gaan. Verder wordt geadviseerd om bij het dichtstbijzijnde politiebureau aangifte van computervredebreuk te doen.
De werkwijze van de malware is identiek aan een Duits 'gijzelvirus' dat begin september werd ontdekt. De malware deed zich hier voor als een waarschuwing van de Bundes Polizei dat er kinderpornografie en andere illegale content op de machine is aangetroffen. Daarbij zouden het IP-adres, besturingssysteem, locatie en internetprovider van het slachtoffer zijn opgeslagen. Om "verder misbruik te voorkomen" wordt de computer vergrendeld.
Het slachtoffer moet vervolgens 100 euro binnen 24 uur betalen om weer toegang tot zijn bestanden te krijgen. Anders worden alle gegevens verwijderd. Voor zover bekend zou dit het eerste gijzelvirus zijn dat zich op Nederlandse internetgebruikers richt en ook beeldmateriaal van een Nederlandse organisatie gebruikt.