In 2008 ging het bericht de wereld over van een 103-jarige man in Taiwan die een striptease kreeg op zijn begrafenis. Maar dit is geen toeval. Sterker nog, bij belangrijke begrafenissen komt een vrachtwagen met strippers aan rijden. Een fenomeen met een even zo bizarre geschiedenis, waarbij de maffia een belangrijke rol speelt. De Amerikaanse anthropoloog Marc L. Moskowitz maakte dit jaar een documentaire voor de televisie over dit fenomeen. In de 38 minuten durende documentaire met de naam 'Dancing for the Dead: Funeral Strippers in Taiwan' laat hij de bijzondere band zien tussen strippers en de overledenen.
Tot in de jaren tachtig was dit in heel Taiwan te zien, ook in de hoofdstad Taipei. De overheid besloot het te verbieden, waardoor het alleen nog voorkomt waar de wet moeilijk is te handhaven; het platteland dus.
Daarnaast zijn de organisatoren creatief. Ze rijden naar de rouwende groep met een grote vrachtwagen, die door de bevolking Electric Flower Cars worden genoemd. Een zijkant kan open zodat een podium ontstaat.
Hoe dit fenomeen is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Moskowitz vroeg het onder meer aan professioneel stripper Nury Vittachi, die dit al 25 jaar doet. Volgens haar runde de Taiwanese maffia lange tijd de nachtclubs.
Maar zij waren ook de baas van de begrafenisnemers om zo hun doden te kunnen laten verdwijnen. Op een dag besloten ze beiden te combineren; bij een begrafenis kreeg je een stripper met korting. De bevolking snapte het niet echt, totdat ze merkten dat er veel meer 'rouwenden' kwamen als er een stripper optrad. Wie binnenkort naar Taiwan gaat kan dit dus gaan bekijken. Ik heb het niet gezien toen ik er was een paar jaar geleden, maar wist ook niet van het bestaan af.