Vanaf nu gebruik je nooit meer een autosleutel dankzij de Japanners. Ze hebben een alarm uitgevonden dat de eigenaar van een auto kan detecteren aan de hand van de omvang en indruk van zijn achterwerk. Gooi die peperdure veiligheidsinstallatie dus maar de deur uit!
Het alarmsysteem zit verwerkt in de stoel en meet hoe de auto-eigenaar in zijn zetel gaat zitten. Het systeem meet met 360 sensoren de identiteit van een auto-eigenaar. Dit gebeurt aan de hand van de omtrek en grootte van zijn billen en de manier waarop hij in een autozetel gaat zitten. Volgens professor Shigeomi Koshimizu van het Japanse Advanced Institute of Industrial Technology maakt het systeem maar in 2% van alle kontdetecties een fout.
Het kontdetectiesysteem is met andere woorden effectiever als de meeste bio-identificatiesystemen. De onderzoekers denken dat het systeem veel succes zal hebben: "Wanneer mensen aan een veiligheidscheckpoint staan zijn ze meestal erg zenuwachtig en dan kan een scan wel eens foutlopen. Als ze voor een scan alleen maar moeten gaan zitten, zullen weinig mensen protesteren. Bovendien kan het sensoroppervlak van een irisscan vuil worden en een vertekend beeld geven. Ons kontdetectiesysteem mag vuil worden, dat maakt niet uit voor de resultaten."
Binnen twee jaar kan de technologie commercieel worden gebruikt volgens professor Koshimizu: "We denken eraan om dit detectiesysteem ook in kantoren te gebruiken. Zou het niet leuk zijn als je gewoon voor je computer gaat zitten en meteen aangelogd bent?"