De Surinaamse president Desi Bouterse heeft gratie verleend aan zijn veroordeelde pleegzoon Romano M. Dat meldde de Volkskrant vrijdag. In Suriname is grote beroering ontstaan over de beslissing van Bouterse.
Romano M. zat een straf van vijftien jaar uit wegens doodslag, beroving en het gooien van een handgranaat naar de woning van de Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat een president een roofmoordenaar gratie verleent. “Dit is in strijd met het rechtsgevoel van alle Surinamers’, zegt oud-minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi tegenover de krant. “Personen die zo’n zwaar delict hebben gepleegd, horen geen gratie te krijgen.”
Volgens de staf van Bouterse is er geen sprake van vriendjespolitiek. Voor de gratie zouden ‘sterke juridische argumenten zijn’. Parlemenslid Winston Jessurun zegt in een reactie tegen de Volkskrant: ”Dit toont opnieuw aan met wie we van doen hebben als president. De president mag gratie verlenen. Maar hij stelt nu zijn pleegzoon in vrijheid die een burger in koelen bloede doodschoot.”.