Binnen enkele jaren kan een baby drie biologische ouders hebben. Erfelijke ziektes kunnen worden voorkomen door het DNA van een derde persoon te gebruiken bij IVF-technieken. Via IVF kan een kindje DNA van drie personen erven.
Dat zeggen wetenschappers van de Newcastle University in de Britse krant The Telegraph.
De wetenschappers ontwikkelen een techniek waarbij de kern van een bevruchte eicel in een donorcel van een derde persoon wordt geplaatst. Het DNA van het kindje dat hieruit groeit, zal zodoende van drie 'ouders' afkomstig zijn.
Het voordeel hiervan is dat sommige erfelijke ziektes, waaronder spierziektes en evenwichtsstoornissen, kunnen worden uitgebannen.
Deze ziektes worden veroorzaakt door 'foutjes' in bepaalde delen van de eicel. Door de kern uit de 'zieke' cel te halen en te plaatsen in een gezonde donorcel, worden de ziektes niet doorgegeven aan het kind.
Een baby die via deze IVF-techniek op de wereld komt, zal wel de uiterlijke kenmerken van zijn daadwerkelijke vader en moeder hebben. Het overgrote deel van het erfelijk materiaal zit namelijk in de kern van een cel.