Een Turks meisje kan wellicht binnenkort weer een normaal leven leiden na een zeldzame operatie. De 15-jarige Tugce Basar kreeg een nieuwe long die is samengesteld uit delen van de longen van haar ouders.
De operatie vond plaats in het AKH-ziekenhuis in Wenen, waar onlangs ook superster George Michael aan een levensbedreigende longinfectie werd geholpen, meldt de Austrian Times.
Tugce Basar heeft taaislijmziekte (cystic fibrosis), een ernstige aangeboren aandoening die nog niet te genezen is. De gemiddelde levensverwachting is momenteel ongeveer 40 jaar.
Een jaar geleden werd het meisje opgenomen in een ziekenhuis in Istanbul omdat haar longen niet meer goed werkten. Toen bleek dat het weefsel van de longen van haar ouders 'matchte' met dat van haar eigen longen, werd besloten tot een operatie.
De operatie bestond uit drie fasen:
Eerst werd een deel van de rechterlong van haar vader verwijderd.
Daarna werd een deel van de linkerlong van haar moeder verwijderd.
Vervolgens werden beide delen samengevoegd tot een nieuwe, gezonde, long voor Tugce. De operatie vond twee weken geleden plaats. Tugce kan nu weer een beetje lopen en hoopt in mei met haar ouders terug te kunnen vliegen naar Turkije.