De Hongaarse centrale bank verbrandt 200 miljard Hongaarse forinten (ongeveer 700 miljoen euro) om warmte te bieden aan de armen tijdens het dodelijke winterweer.
Oude, niet langer te gebruiken bankbiljetten worden versnipperd en daarna samengeperst in ontvlambare blokken voor gebruik in een kachel of open haard. De blokken gaan naar humanitaire organisaties, zoals een centrum voor autistische kinderen in de noordoostelijke stad Miskolc. "Het bespaart ons tot 60.000 forint (bijna 200 euro) aan stookkosten per maand. Dat is een behoorlijk bedrag in deze economische crisis", aldus Krisztina Haraszti, hoofd van het centrum.
40 tot 50 ton papiergeld per jaar
"Voor de centrale bank is sociale verantwoordelijkheid heel belangrijk", zegt een official. Elk jaar vernietigen we 40 tot 50 ton papiergeld en op deze manier kan er nog goed gebruik van worden gemaakt."
Elk jaar vervangt de bank ongeveer een kwart van het geld dat in omloop is. Voor een blok van een kilo is ongeveer 5 miljoen forint nodig, zo'n 17.000 euro. Het productieproces van de blokken staat onder zeer strenge bewaking. Daarbij hebben de medewerkers geen zakken in hun kleding.