Je houdt het niet voor mogelijk: zopas raakte bekend dat een laptop die vorig jaar van NASA gestolen werd, het niet-gecodeerde besturingssysteem van het ISS, het internationale ruimtestation bevatte.
Tussen april 2009 en april 2011 werden maar liefst 48 laptops en mobiele toestellen gestolen, terwijl het aantal nog hoger kan zijn omdat werknemers zelf instaan voor het aangeven van de diefstallen. Behalve de diefstallen is NASA ook een populair doelwit voor cyberaanvallen, waarvan het er de afgelopen twee jaar maar liefst 5.408 kreeg te verwerken. In 13 gevallen lukte het de hackers om effectief in de computers binnen te dringen. De daders gaan van individuen die zichzelf willen bewijzen tot criminele organisaties die geld willen verdienen en buitenlandse mogendheden op zoek naar informatie.
De gestolen laptop met het besturingssysteem van het ISS was maar het topje van de ijsberg: slechts 1 procent van de NASA-laptops is gecodeerd, waardoor er heel wat mogelijkheden zijn om met de gevonden gegevens en codes schade aan te richten. Misschien wordt het tijd dat NASA Clint (redactie: website) er bij haalt, laptops opsporen is één van onze geliefde hobby's!