De levensstijl van een toekomstige moeder kan invloed hebben op het gewicht van het kind.
Snap je niet waarom je overgewicht hebt? Je leeft gezond, maar toch ben je te zwaar. Onderzoek van de universiteit van Newcastle suggereert dat al tijdens de zwangerschap wordt bepaald of je op latere leeftijd overgewicht zult hebben.
Volgens het onderzoek heeft dit allemaal te maken met de levensstijl van de moeder. Eetgewoonten, sportgedrag, de hoeveelheid ingeademde uitlaatgassen en het alcohol- en tabaksgebruik zijn hierbij de belangrijkste factoren. Dezen hebben rechtstreeks invloed op het gedrag van de genen.
Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze de genen van een groep kinderen tussen negen en elf jaar analyseerden. Ook werden de bloedstalen onderzocht die sinds de geboorte van deze kinderen werden bijgehouden. Hieruit kwam naar voren dat de genen met dezelfde letter zich anders gedragen bij slanke kinderen dan bij hun leeftijdgenootjes met overgewicht. ‘Dit doet vermoeden dat ons DNA bepaald kan worden in de baarmoeder en onze toekomstige lichaamsbouw voorspelbaar is’, zegt hoofdonderzoekster Caroline Relton.