Het is oppassen vandaag. Het is 1 april, de dag van de kleine en de grote grappen en grollen.
Vooral de media zijn in aanloop naar 1 april extra wantrouwig als zich vreemde nieuwtjes aandienen. Zoals de melding van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat bepaalde vleesetende planten minder vlees zijn gaan eten. Onderzoekers voeren de planten in de hortus vandaag vleesvervangers, aldus het bericht.
Schoonmaakbedrijf Asito liet weten dat het vandaag ruimtestation ISS schoonmaakt. De astronauten zouden niet aan schoonmaken toekomen. Verzekeraar De Nederlanden van Nu geeft dunne automobilisten vanaf vandaag korting op hun verzekering. Onderzoek zou hebben aangetoond dat zware mensen meer schade veroorzaken.
De gemeente Noordwijk zegt dat de pier van Scheveningen naar de badplaats wordt verplaatst. Morgen zou Noordwijk een toelichting geven op de plannen. Eigenaar Van der Valk bood de pier onlangs wel te koop aan.
De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zoveel betekent als de dag van de dommerik).