Op het Griekse eiland Zakynthos ontvingen tot voor kort opvallend veel mensen een blindenuitkering. Ook taxichauffeurs. De Griekse overheid zit niet stil bij het aanpakken van uitkeringsfraude. Op het eiland Zakynthos wordt gesnoeid in het hoge aantal uitkeringen voor blinden. Daar bleken ook taxichauffeurs gebruik van te maken.
Het Griekse eiland Zakynthos staat bekend als het 'eiland van de blinden'. Liefst 1,8 procent van de bevolking van 39 duizend zielen kreeg afgelopen jaar een extra uitkering vanwege blindheid. Dat is pakweg negen keer zo hoog als het gemiddelde in Europese landen.
Het Griekse ministerie van Gezondheid heeft inmiddels, in samenwerking met burgemeester Stelios Bozikis van Zakynthos, de blindenuitkeringen onder het vergrootglas gelegd, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Dit als onderdeel van een nationale campagne, waarbij er een database wordt aangelegd met uitkeringen voor mensen met een fysieke handicap.
Kort nadat burgemeester Bozikis in 2011 was aangetreden, kreeg hij een lijst onder ogen van de 700 personen op Zakynthos die een blindenuitkering ontvingen. Een adviseur merkte op dat daar ook een taxichauffeur en jager bij zaten.
Bozikis schortte de blindenuitkeringen op en stelde herkeuring in een ziekenhuis in Athene verplicht. Daarvoor meldden zich honderd personen aan, waarvan ongeveer de helft echt daadwerkelijk blind bleek te zijn, aldus The Wall Street Journal. Volgens de burgemeester toonde dit aan dat de rest niet blind was.
Hoeveel mensen op Zakynthos nog een blindenuitkering ontvangen is niet geheel duidelijk. Het gezondsheidsbureau van Zakynthos houdt het op circa tweehonderd.
Sommige eilandbewoners zien de uitkering als een noodzakelijke aanvulling op hun karige pensioen. Een oudere vrouw verklaarde tegenover The Wall Street Journal dat ze nauwelijks kan leven van haar pensioen van 300 euro per maand. De blindenuitkering voegt daar zo'n 350 euro per maand aan toe. Ze is naar eigen zeggen niet blind, maar heeft wel oogproblemen.