Hollandse stroop is populairder dan Hongaarse stroop. En Canada heeft al gestemd. Dat blijkt uit tweets die Franse kiezers vandaag massaal rondsturen. De reden voor deze vreemde uitlatingen is een boete van 75.000 euro en een mogelijke gevangenisstraf.
In Frankrijk is het namelijk ten strengste verboden uitslagen van de presidentsverkiezingen naar buiten te brengen vóór de laatste stembureaus dicht zijn. Op straffe van een boete van 75.000 euro en gevangenisstraffen probeert de overheid overtreders af te schrikken.
Maar voor veelal jonge Fransen is de maatregel volkomen achterhaald. Zij weten hun informatie handig te verpakken in codetaal, waarbij Hollandse stroop staat voor de socialistische kandidaat François Hollande en president Sarkozy wordt aangeduid met Hongaarse stroop - de president heeft namelijk Hongaarse wortels. Canada staat dan weer voor de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk.
Alle berichten worden getwitterd met #RadioLondres. Dat is een knipoog naar der ondergrondse radio-uitzendingen waar veel Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar luisterden.
Ook proberen ongedurige kiezers aanwijzingen te vinden op Franstalige websites in het buitenland. Populair zijn de Waalse lesoir.be en lalibre.be. Zij liggen daardoor inmiddels al een paar uur plat.